SPC, gresie sau lemn – cum alegi corect materialul pentru pardoseala ta?

Avatar

Atunci când trebuie să aleagă materialele pentru locuință, în mintea clientului apar o mulțime de întrebări. În special în ceea ce privește pardoseala, care ocupă un spațiu atât de larg, se pot naște multe nedumeriri. De la aspectul estetic, atât de important în cele mai multe case, la factori care țin de arii mai pragmatice precum conductivitatea termică ce dictează costurile cu întreținerea casei, se impune o cercetare detaliată și o informare corectă pentru a face cea mai bună alegere. În fond și la urma urmei, vorbim despre o investiție pe termen lung, pardoseala nefiind un element pe care să îl schimbi prea des. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață și atât de mulți producători, facem astăzi o trecere în revistă a principalelor variante pe care le ai atunci când alegi materialul pentru pardoseală: SPC, gresie sau lemn, ce alegem?

Pardoseala de tip SPC vs. gresie| Pardoseala de tip SPC vs. parchetul din lemn

Avantajele pardoselei SPC – coeficientul de transfer termic

Pardoseala de tip SPC vs. gresie

Pardoseala SPC este un tip de pardoseală care combină avantajele vinilului cu cele ale pietrei, fiind un material durabil, extrem de rezistent ce poate fi montat în orice tip de locuință. În plus, este simplu de montat, nefiind necesară prezența unui specialist.

În ceea ce privește senzația tactilă și confortul oferit, pardoseala SPC este plăcută la atingere și oferă senzația de căldură, oferind, comparativ cu gresia, o izolare termică mai bună. Emailurile de suprafață ale plăcilor de gresie nu au capacitatea de a absorbi căldura, de aceea  aceasta trebuie ajustată în funcție de temperatura de afară. Dacă nu există încălzire prin pardoseală sau atunci când plăcile nu sunt încălzite, cum se întâlmplă în anotimpul cald, gresia este un material rece și deloc confortabil.

În timp, rezistența pardoselei SPC este mai bună decât cea a gresiei, fiind o alegere mult mai inspirată pe termen lung. Atunci când scăpăm obiecte grele pe gresie există un risc ridicat ca ele să se spargă sau să crape, însă în cazul pardoselilor SPC, fiind materiale mai elastice, acestea oferă o rezistență mai bună în caz de impact. Acest lucru le face variante potrivite pentru încăperi precum baia și bucătăria unde accidentele casnice sunt mai frecvente.

În materie de instalare, gresia are nevoie de un adeziv special pe bază de ciment pentru fixare, iar montajul este unul mai solicitant din punct de vedere al timpului necesar. În schimb, pardoseala SPC are de regulă underlayul integrat pe placă și se poate monta direct, mai simplu și fără alte costuri suplimentare. Prin prisma grosimii sale mai reduse comparativ cu cea a gresiei, SPC-ul reprezintă o soluție mai potrivită în situațiile în care nu avem un spațiu nelimitat, cum este cazul renovărilor.

Deși ambele tipuri de produse au o compatibilitate bună cu încălzirea în pardoseală, avantajul oferit de SPC este că are un indice al coeficientului de transfer termic mai mic, ceea ce înseamnă o izolare mai bună și costuri mai reduse cu încălzirea, deoarece pierderile de căldură sunt mai mici.

Pardoseala de tip SPC vs. parchetul din lemn

Parchetul din lemn a fost mulți ani la rând extrem de popular, fiind întâlnit în majoritatea caselor datorită aspectului plăcut, însă dezavantajele principale sunt reprezentate de faptul că acesta lucrează în timp datorită umidității proprii și/sau a celei din interiorul camerei. Acest lucru îl face mai puțin rezistent în timp, existând riscul de a apărea neuniformități pe suprafața lui, în spațiile mai umede, cum sunt blocurile noi sau încăperile precum baia sau bucătăria. În plus, lemnul nu are o conductivitate termică la fel de bună precum pardoseala SPC, ceea ce îl face o variantă mai puțin potrivită pentru locuințele cu încălzire în pardoseală.

În ceea ce privește prețul, un criteriu decisiv pentru mulți dintre cumpărători, pardoselile de tip SPC câștigă din nou. În general, pardoselile din SPC sunt mult mai accesibile din punct de vedere financiar decât cele din lemn, având avantajul de a putea totuși obține aspectul de lemn natural pe care mulți îl apreciază. Costul de instalare este de asemenea mai mic în cazul SPC, iar montajul fiind destul de facil, te scutește de alte costuri suplimentare ce pot apărea în cazul montării unui parchet din lemn.

Parchetul SPC este și extrem de durabil, fiind potrivit în spațiile cu trafic intens, cum ar fi spațiile de birouri sau restaurantele, dar și pentru locuințele unde există animale de companie sau copii mici. Este de asemenea rezistent și la pătare, spre deosebire de lemn, dar și impermeabil, ceea ce îl face posibil de montat în orice zonă din casă, inclusiv în baie.  

Avantajele pardoselei SPC – coeficientul de transfer termic

Coeficientul de transfer termic definește câtă energie (sau, cu alte cuvinte, căldură) poate fi pierdută printr-o suprafață de un metru pătrat. Această cantitate de căldură pierdută se măsoară în anumite condiții clare de temperatură, în fiecare secundă, unitatea de măsură utilizată fiind W/mpK. Cu cât acest coeficient este mai mic, cu atât materialul are capacitatea mai bună de a reține căldura, ceea ce înseamnă un transfer termic mai mic și costuri mai reduse cu utilitățile. Coeficientul de rezistență termică în cazul pardoselei de tip SPC este de 0,03 m2k/W (+/- 10%), în timp ce în cazul gresiei este de 0,15 m2k/W, iar a parchetului din lemn de 0,075 m2k/W.

Pe scurt, comparativ atât cu gresia, cât și cu parchetul din lemn, pardoseala de tip SPC are numai puncte în plus. Este un material sigur, are un preț bun, este rezistent la uzură și zgârieturi, având o durată de viață estimată la până la 20 de ani. Este și un material natural, nedăunător, cu zero emisii toxice, dar are totuși avantajul de a oferi încăperilor aspectul de lemn natural. În plus, amintim și de asamblarea lui simplă și de întreținerea facilă.

Colecția de pardoseală SPC oferită de Axelen aduce frumusețea naturală a lemnului natural, însă fără dezavantajele acestui material, într-un produs inovativ pentru iubitorii stilului clasic, dar și avantajelor aduse de lumea modernă. Este produsul ideal pentru casele cu încălzire în pardoseală, dar și pentru iubitorii unui stil practic, ce își doresc un spațiu atractiv din punct de vedere estetic, însă simplu de întreținut. Ai întrebări despre soluțiile de pardoseală sau vrei să vezi ce colecții sunt disponibile? Te așteptăm pe site sau în locațiile noastre fizice din Cluj și București!

Avatar
Axelen Axelen

Lasa un comentariu