O istorie a tapetului. Cum a apărut şi de ce este şic

Avatar

Tapetul are o istorie complexă, care se întinde de-a lungul mai multor secole şi pe mai multe continente. Până să ajungem în prezent, când modelele de tapet abundă şi sunt pentru toate gusturile, tapetul a trecut prin mai multe etape. Istoria decorării pereţilor a început la romani şi la egipteni care obişnuiau să picteze pereţii caselor lor. Câteva secole mai târziu, în mod special în zone cu climat mai rece, oamenii au început să îşi acopere pereţii şi ferestrele cu materiale textile pentru a menţine încăperea caldă. Pe de altă parte, în familiile înstărite aceste materiale erau fine şi scumpe şi aveau rol decorativ.

Primi paşi spre inventarea tapetului

Se pare că prima formă de tapet a apărut în China deoarece aici a fost inventată hârtia şi tot chinezii au fost primii care au lipit pe pereţi hârtie de orez.

Unele surse istorice consemnează faptul că în anul 105 d.Hr, la curtea Împăratului chinez Cai  Lun a fost inventată o modalitate de a fabrica hârtie din coajă de copac, care era apoi decorată cu motive florale, păsări şi peisaje. Toate aceste modele erau realizate manual. La mijlocul secolului al VIII-lea, câţiva prizonieri chinezi care cunoşteau secretul preparării hârtiei, au spus secretul arabilor, care au răspândit modul de fabricare în tot Orientul Mijlociu.

În Europa, tehnica fabricării hârtiei s-a răspândit abia la mijlocul secolului al XII-lea. Primele bucăţi de hârtie imprimată erau suveniruri religioase. Abia în anul 1481, la cererea Regelui Louis al XI-lea, Jean Bourdichon a pictat 50 de role de hârtie cu îngeri pe un fundal albastru. Regele comandase un tapet portabil pentru că dorea să îl ducă cu el dintr-un castel în altul. Chiar dacă au mai existat comenzi de acest gen, nu se poate spune că tapetul a existat cu adevărat înainte de inventarea tiparniţei.

tapet chinez reproducere sursa wallpapersafari.ro

 

La început, tapetul era un substitut ieftin pentru tapiserie şi lambriuri. Unii istorici sunt de părere că tapetul a început să fie folosit în anii 1400. Primele modele de tapete erau pătrate mici cu imagini imprimate pe lemn, care erau apoi colorate manual. Odată cu inventarea tiparniţei şi pe măsură ce a crescut cererea, au început să fie produse modele de tapet simple, dar cu rol decorativ.

Cel mai vechi model de tapet în Europa

Istoricii au stabilit că cel mai vechi model de tapet datează din 1509 şi a fost descoperit pe bârnele colegiului Lodge of Christ în Anglia. Era pe spatele unei proclamaţii emise de Regele Henry al VIII-lea şi este din inspiraţie italiană.

Odată cu Renașterea, intrăm într-o perioadă de inovaţie şi în acest domeniu. Anglia şi Franţa devin principalii producători de tapet din Europa şi se întrec în modele care mai de care mai complexe, care însă sunt accesibile şi clasei de mijloc. Producţia de tapet este deja aşa de consistentă încât, în anul 1599 se înfiinţează, în Franţa, prima asociaţie a meșterilor care lipeau tapetul pe pereţi.

Astfel, începând cu anii 1600 modelele de tapet cădeau în două categorii: simple şi complicate. Cele simple aveau, în general, un tipar geometric repetitiv, imprimat pe o singură bucată de lemn în timp ce modelele mai complicate aveau designuri mai complexe, imprimate pe mai multe bucăţi de lemn. Indiferent de model însă, acestea erau mai întâi imprimate în negru pe hârtie, după care se aplica culoarea. Cele mai ieftine erau imprimate pe bucăţi de lemn folosite şi vândute la târguri, iar cele mai scumpe erau imprimate pe bucăţi de lemn produse special în acest scop.

Deşi era numit tapet, acesta nu era direct lipit de pereţi în această perioadă, ci era lipit pe o bucată de pânză şi această pânză era apoi bătută în cuie în perete.

Tapetul, o „afacere regală”

Putem vorbi de un început al tapetului modern în anul 1675. În acest an, Jean-Michel Papillon, un gravor francez, a făcut un pas înainte şi a început să realizeze fâşii de hârtie cu modele care se potriveau când erau lipite una lângă alta.

jean michel papillon sursa wikipedia

Popularitatea tapetului este astfel în creştere, iar în 1778, Regele Louis al XVI-lea a emis un decret prin care limita dimensiunea unei role de tapet la un metru. În tot acest timp, modelele de tapet disponibile devin din ce în ce mai numeroase şi mai colorate. Acest lucru se datorează şi francezilor Christophe-Philippe Oberkampf şi Nicholas Louis Robert. Primul a inventat masina care putea imprima hartia de tapet şi cel de-al doilea a descoperit procesul prin care se putea realiza o rolă de tapet continuă.

În paralel, şi în Marea Britanie producţia de tapet ajunge în atenţia Casei Regale. Astfel, în 1712, în timpul domniei Reginei Anne a fost introdusă o taxă de tapet, care nu a fost desfiinţată până în anul 1836.

Ce modele de tapet erau la modă în acea perioadă? Ei bine, istoria ne spune că până în anii 1800 erau foarte căutate modelele de tapet care reprezentau peisaje din Franţa, modelele pictate manual, care imitau elemente arhitecturale sau materiale precum marmura şi catifeaua.

Pe măsură ce producţia de tapet devenea din ce în ce mai populară, iar modelele se străduiau să ţină pasul cu moda, producătorii s-au concentrat şi pe inventarea tehnologiilor necesare pentru a produce cât mai multe role. Astfel, în 1893 este inventată maşina care putea imprima în patru culori, cu modele făcute manual pe cilindri şi care ajungea la performanţa de a imprima circa 400 de role pe zi. De asemenea, în 1888 apare şi prima pastă de lipit tapet.

Epoca de aur a tapetului

În perioada victoriană, inventarea maşinii de făcut tapet face ce acesta să fie accesibil tuturor claselor sociale, această perioadă devenind propice pentru răspândirea tapetului.

Secolul XX, în mod special anii 1920, reprezintă epoca de aur a tapetului. Peste 400 de milioane de role de tapet au fost vândute în această perioadă. Iar după cel de-Al Doilea Război Mondial, întreaga industrie a tapetului cunoaşte o revoluţie. Care este motivul? Apariţia plasticului, care îmbina mai multe caracteristici importante pentru consumatori: rezistenţă, durabilitate şi era uşor de spălat.

tapet din perioada victoriana

În prezent, tapetul a revenit la modă şi acum sunt nenumărate modele, culori şi texturi complexe şi pline de personalitate din care consumatorii pot alege. Axelen are în portofoliu sute de modele de tapet, pentru fiecare încăpere şi pentru toate tipurile de personalităţi. Cel mai recent, Axelen a introdus în portofoliul său colecţia Missoni, modele de tapet neconvenţionale, inspirate din natură, în  culori vii şi combinaţii inedite.

ZigZagMulticolore_20064 Oriental Garden_10015 ZigZagMulticolore10062

 

Avatar
Axelen Axelen

Lasa un comentariu