Timp de lectură: 5 minute
Imaginează-ți lumea fără culori, doar pentru o clipă. Ar fi cu adevărat monoton să trăiești într-un astfel de mediu, nu-i așa? Culorile au un rol și un impact deosebit asupra vieții oamenilor. Acesta este motivul pentru care este extrem de important ce culori folosești pentru a-ți picta lumea, locul unde te odihnești, îți petreci timpul, studiezi, te relaxezi sau lucrezi.
Numeroase studii au confirmat funcția terapeutică, psihologică și mai ales estetică a culorilor, studii care stau la baza creației de branduri, campanii de marketing, produse pentru copii, îmbrăcăminte și decorațiuni interioare.
Psihologia culorii unei camere, de exemplu, este o parte integrantă a vieții de zi cu zi, impactându-ți stările și nivelurile de energie doar prin culoarea pe care o alegi pentru pereți. Culorile încăperilor din casa ta servesc, de asemenea, ca o reflectare directă a personalității tale și au puterea de a schimba forma și dimensiunea mobilierului, precum și forma și dimensiunea camerei în sine. Ești de acord cu asta?
Selectarea culorilor nu este dificilă dacă te echipezi cu câteva informații de bază despre culoare și efectele acesteia. Tendințele culorilor vin și pleacă, deci nu trebuie să îți faci griji cu privire la acestea pentru a avea o casă frumoasă. Trucul este să îmbini culorile care îți plac, într-un mod plăcut, dar fără a exagera și a alătura prea multe nuanțe, mai ales în spațiile mici.
Cu siguranță te întrebi ce culori definesc fiecare cameră? Ce ambianță și dispoziție vreau să creez în acest spațiu? Ce culori se potrivesc acelei dispoziții?
Alegerea culorilor și a materialelor este concepută pentru fiecare proiect de amenajare și depinde de mai mulți factori: iluminare, temperatură, dimensiunea și orientarea camerei. Atunci când orientarea este nordică, este indicat să alegi culori calde precum roșu, roz, galben și portocaliu, recomandate pentru încăperile în care petreci cea mai mare parte a timpului, cum ar fi camerele de zi, deoarece produc senzația de căldură și confort. Bineînțeles, ar trebui să le folosim moderat, mai ales când vine vorba de roșu, care deși funcționează ca un puternic stimul fizic și psihologic, îți poate induce anxietate.
Camerele calde și însorite, îndreptate spre sud ar trebui să fie amenajate în nuanțe reci, precum albastru, verde sau violet, însă trebuie ținut cont și de faptul că în cazul acestora temperatura se resimte mai scăzută cu 3-4 ° C decât în camera portocalie, deși temperatura este aceeași în ambele camere. Verde și albastru sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru băi, deoarece sunt deschise și creează senzația de prospețime. Sunt ideale pentru băi mai mici, deoarece culorile reci cresc vizual spațiul. Iar culorile neutre și pastelate vor oferi o liniște necesară dormitorului și face adorabilă o cameră pentru copii.
CULORI PENTRU DORMITOR
Dormitorul este un loc de liniște și relaxare, astfel încât pereții din acest spațiu pot fi acoperiți cu un tapet a căror culori să inducă odihnă. Atunci când alegi o culoare pentru această cameră, te poți orienta înspre culori precum verde, albastru și violet, datorită calitățile lor relaxante.
Se spune că verdele ameliorează stresul și ajută la fertilitate, făcându-l o alegere excelentă pentru dormitor. Albastrul scade tensiunea arterială și încetinește respirația și ritmul cardiac. Violetul în nuanțe mai deschise, precum lavanda și liliacul, creează o ambianță relaxantă în dormitoare, fără riscul de a se simți prea rece.
CULORI LIVING
Camera de zi este locul în care personalitatea familiei este într-adevăr transpusă prin culori, pattern-uri și detalii. Acestea se potrivesc unei stări generale de confort, conversație și prietenie și sunt de obicei culori fericite, liniștitoare, cum ar fi verde și albastru, iar pentru mai multă emoție și dinamică, roșul sau portocaliul.
Verdele este considerată cea mai odihnitoare culoare pentru ochi, iar combinat cu albastrul răcoros și veselia galbenului poți crea zone de zi, pe cât de impresionante estetic, pe atât de utile.
Așadar, în acest spațiu poți folosi un tapet simplu sau poți îndrăzni în alegerea unui fototapet care să pună amprenta și să definească ambianța.



CULORI BUCĂTĂRIE
Bucătăria este un spațiu comun în care se naște creativitatea și se adună familia. În această zonă se recomandă nuanțele de galben, verde, albastru, violet, care pot îmbunătăți instantaneu starea de spirit a spațiului. Culoarea albă este adesea folosită pentru a evoca un sentiment de tinerețe și modernitate. Iar nuanțele de gri sunt preferate de cei care nu vor să scoată în evidență acest spațiu. Dacă te afli printre cei curajoși, poți crea un perete unic, printr-un fototapet care să dea viață acestui spațiu.


CULORI SUFRAGERIE
Atunci când iei în considerare cea mai bună culoare pentru a crea starea de spirit necesară în spațiul de luat masa, este de dorit să alegi culori care promovează pofta de mâncare. Acestea pot fi culori calde, nuanțe de crem, bej, maro, cacao. Pentru zonele în care se organizează des mese în familie, se recomandă utilizarea roșului, care atrage oamenii împreună și stimulează conversația sau a galbenului, care poate adăuga energie pozitivă și vibrații fericite, precum și creșterea apetitului. Tapetul este o joacă în acest spațiu și poate fi ales în diferite materiale, pattern-uri și nuanțe calde.




CULORI BIROU
Un spațiu de birou acasă este destinat creșterii productivității și creativității, fapt pentru care este de dorit crearea unei zone în culori neutre pentru perioade lungi de muncă atentă și analitică, sau o alta, în pattern-uri sau culori mai accentuate, în culori mai strălucitoare, mai stimulante, în care să te simți permanent revitalizat și gata de muncă.
Spațiul definit ca “homeoffice” îți oferă posibilitatea de a-ți arăta cu adevărat personalitatea. Aici ai libertatea să o exprimi iar acesta să te reprezinte doar pe tine.







CULORI BAIE
În baie, culorile alese pot fi galben, verde, albastru, lila, violet sau culori neutre, cum ar fi alb, crem sau gri. Galbenul este o culoare înviorătoare care aduce energie în baia ta. Albastrul, lila și violet îți creează o ambianță de relaxare. Soluțiile moderne permit astăzi integrarea tapetului și în băi, acest spațiu fiind astfel scos din anonimat.




CULORI CAMERĂ COPII
Spațiul celor mici este o întrepătrundere de funcționalități: joacă, relaxare, creativitate, studiu. Se recomandă alegerea unor culori pastelate calde, care să nu încurajeze hiperactivitatea, precum și modele inspirate din viața animalelor sau natură, care să le ofere acel strop de curiozitate și inspirație.




CULORI HOL/INTRARE
Spațiile tranzitorii, cum ar fi holurile sau intrările, de exemplu, ar putea însufleți acea zonă prin folosirea unor culori mai strălucitoare și mai îndrăznețe sau a unor pattern-uri surprinzătoare.


După ce găsești culorile care îți plac, limitează-te la doar câteva selectate, nu mai mult de 3 culori tari și 2 neutre într-un spațiu. Prea multe culori pot face ca o cameră să se simtă haotică sau dezordonată.
Culorile din casa ta reprezintă mult mai mult decât o simplă alăturare de nuanțe frumoase, iar cele alese pentru pereți vă pot influența în mod semnificativ starea de spirit și comportamentul, creând modificări care, în cele din urmă, vă impactează întreaga viață. De aceea, este de preferat să alegeți culori fericite, pozitive care să ajute spațiile să scoată la iveală tot ce este mai bun din tine și familia ta.
Poți face chiar acum pasul spre cele mai inspirate alegeri pentru pereții tăi.
Lasa un comentariu