Cum îndepărtezi singur tapetul de pe perete

Avatar

Sunteți dornici să scăpați de tapetul vechi și demodat? Ați găsit un model  care vă place și abia așteptați să vă înfrumusețați casa cu el, însă nu știți cum să scăpați de tapetul existent?

Chiar dacă la momentul la care ați aplicat un tapet, ați fost foarte încântați de rezultat, este foarte posibil ca în timp să vă plictisiți de el, să nu vă mai placă modelul, culoarea sau pur și simplu să vă doriți altceva.

Probabil vă gândiți si la varianta de a aplica tapetul dorit peste cel deja existent, dar acest lucru este nerecomandat! Chiar dacă la prima vedere vechiul tapetul pare vizual stabil, noi vă sfătuim să îl îndepărtați complet, împreună cu toate reziduurile și să pregătiți peretele pentru noul tapet. Nu este nevoie de un profesionist pentru a face aceste modificări!

Vă putem ajuta cu câteva sfaturi practice de indepartare a tapetului vechi, câteva trucuri pentru ca această acțiune să vă consume cât mai puțin timp și să genereze cât mai puțin deranj.

Pasul 1. Pregătirea încăperii

Protejați  corpurile de mobilier și pardoseala,  pentru a evita prăfuirea sau udarea lor.

Este foarte probabil ca de pe pereți să se scurgă apă, adeziv sau soluție de îndepărtat tapetul, deci acordați o atenție sporită acoperirii corespunzătoare a  podelei.

indepartare tapet vechi

Pasul 2. Dezlipirea tapetului

Începeți să dezlipiți tapetul dintr-un colț. Dacă acesta nu se desprinde ușor, folosiți un cuțit cu care să ridicați un capăt și apoi trageți de tapet, aplicând o presiune uniformă. Astfel, sporiți șansele ca tapetul să se desprindă în fâșii întregi și să vă ușurați mult munca.

Pentru acest pas nu veți utiliza apă . Ideea este să scoateți stratul superior al tapetului, în timp ce stratul suport va rămâne pe perete.

Pasul 3. Înmuiați stratul suport rămas pe perete

Folosiți o bidinea cu care să udați bine restul de tapet rămas pe perete. Lăsați să se înmoaie aproximativ 10-15 minute. Este posibil să fie necesar să aplicați de mai multe ori apă, depinde de cât de gros este materialul  suport și de adezivul folosit la montajul tapetului.  În situația în care stratul suport se îndepărtează greoi, numai prin aplicarea apei, se poate utiliza soluție specială pentru îndepărtat tapetul.

Folosiți apă la 30-40 de grade, însă fiți atenți la structura peretelui și la cantitatea de apă aplicată cu bidineaua! Pereții din tencuială se pot uda fără probleme, însă cei din  gips-carton au o suprafață de hârtie care poate fi deteriorată la contactul prelungit cu apa. Lucrați pe secțiuni mici, astfel încât suportul să nu se usuce înainte să apucați să îndepărtați restul de tapet.

Pasul 4. Răzuiți restul de tapet rămas pe perete

Utilizați o spatulă metalică sau de plastic, flexibilă sau un cuțit cu colțuri rotunjite pentru a răzui restul tapetului rămas pe perete. Nu apăsați prea tare cu spatula, gips-cartonul ar putea fi înmuiat acum și îl veți strica cu ușurință.

indepartare tapet vechi

Pasul 5. Îndepărtați toate urmele rămase pe perete

Acesta este un pas foarte important, deoarece după ce terminați de îndepărtat tot tapetul de pe perete, va rămâne adezivul.   Este necesar ca acesta să fie bine spălat, folosind un burete și apă.  În caz contrar, tapetul care urmează să fie aplicat, va avea denivelări și chiar se va dezlipi.

indepartare tapet vechi

Pasul 6. Reparați și finisați peretele

Dacă în urma răzuirii resturilor de tapet au rezultat mici neregularități, uniformizați peretele prin reparare și apoi aplicați un primer.

A doua zi, după ce peretele este bine uscat, este pregătit pentru vopsire sau pentru aplicarea unui nou tapet.

indepartare tapet vechi

  • PONT!
    Amestecul de oțet și apă funcționează bine ca o soluție de îndepărtare!
    *    Este ieftin.
    *    Nu implică substanțe chimice dăunătoare.
    *    Este non-toxic, potrivit uzului în case cu copii și animalele de companie.

Avatar
Axelen Axelen

1 Comentariu

  1. Desi tapetul arata foarte bine pe perete, cand vine timpul sa il dai jos e un chin! Toata procedura e destul de anevoioasa, in sensul ca se rup bucati de tapet si te chinui sa il dai jos cu un spaclu. Insa solutia de apa cu otet zisa de voi in articol si pasii de urmat m-a ajutat si au facut totul sa mearga mai repede. 🙂

Lasa un comentariu