Ce alegi pentru pereții tăi: tapet sau vopsea?

Avatar

Mulți oameni doresc versatilitatea adăugării unei texturi pe peretele lor cu nuanțe personalizate. Însă acest lucru poate să devină un proces complex de amenajare.
Pereții casei tale au puterea de a influența și transforma spațiul interior. Lumea provocatoare a finisajelor de perete este vastă și personalizabilă însă indiferent dacă alegi tapet sau vopsea, ambele vor oferi locuinței tale culoare și un caracter subtil sau îndrăzneț și vor influența ambientul camerei și luminozitatea.
O cameră dramatică poate fi percepută ca fiind liniștită și aerisită cu aplicarea pe pereți a unei culori deschise, în timp ce o cameră care pare prea mare, poate deveni instantaneu confortabilă cu un tapet mai închis și un model elegant.

Colectia Etro – Rasch

Colectia Etro – Rasch

Cunoașterea argumentelor pro și contra tapet/vopsea îți poate face decizia mult mai ușoară. Opțiunea clasică și în general cel mai ușor de implementat este folosirea vopselelor lavabile. Aparent o alegere simplă datorită faptului că aplicarea poate fi realizată de oricine, este ușor de schimbat și accesibilă ca preț. Pe de altă parte însă vopseaua poate fi și o provocare atunci când vine vorba de potrivirea unei culori sau de revopsirea unui perete într-o culoarea deschisă cu bază aterioară închisă.

Un alt neajus al vopselei este murdărirea sau zgârierea peretelui, situații în care corecturile se vor putea realiza dar potrivirea perfectă a nuanței va fi dificilă (chiar și pentru cel mai experimentat decorator de interior), fiind necesară vopsirea integrală a peretelui.

Însă, în cazul unui perete deja vopsit, se poate aplica tapet fără a fi necesară îndepărtarea vopselei, peretele trebuie doar amorsat bine înainte de aplicarea adezivului pentru ca acesta să facă priză optimă. Acest pas va scuti amenajarea de neplăcerile și deranjul unei zugrăveli, timpul de aplicare fiind de asemenea redus.

Deși tapetul a fost un element principal în decor de-a lungul anilor, popularitatea sa a scăzut în ultimele decenii. Însă în ultimii ani, introducerea lui în proiectele de design de interior pentru locuințe și nu doar pentru horeca, a redeschis apetitul înspre amenajările cu stil și finisajele durabile.

Acest aspect a fost încurajat bineînțeles și de producători, care au modernizat materialele și tehnologiile de aplicare și întreținere a tapetului, pentru a-l face o alegere excelentă pe termen lung. Așadar cu o selecție uriașă de modele dar și caracteristici cum ar fi superlavabilitatea tapetului și rezistența ridicată în zonele cu trafic ridicat, a devenit soluția potrivită pentru multe spații.

Dacă vă îngrijorează însă schimbarea lui pentru o renovare nouă, v-am prezentat aici metode simple și eficiente de îndepărtare a tapetului.

Camera copiilor, dormitor
Stilul de viață al familiei poate face o diferență considerabilă în ceea ce alegi. Spre exemplu, în camerele de copii, se recomandă aplicarea unui tapet lavabil. Provocarea unui perete vopsit este corectarea zonelor pătate sau zgâriate, însă în cazul unui perete acoperit cu tapet, întreținerea lui primează datorită properietății de curățare prin spălare și a rezistenței la impact.

Colecția Abby & Bryan. Behang

Baie, bucătărie

Aplicarea tapetului în băi sau bucătării nu mai este o provocare. Așa cum vă spuneam aici, aplicarea tapetului în zone neașteptate aduce acel factor wow în spațiu.
Să renunți la finisajele clasice cu faianță, gresie și vopsea lavabilă anti-umezeală? Da, acum poți folosi un finisaj inovativ datorită tehnologiei actuale a tapetelor superlavabile și din fibră de sticlă, care pe lângă aspectul estetic aduc funcționalitate în zone sensibile cum ar fi baia și bucătăria.
Se poate realiza o amenajare eficientă cu tapet rezistent la agenții de curățare și dezinfectare, care nu dezvoltă mucegai, ciuperci sau microorganisme.

Colectia lineadeko – Inkiostro Bianco

 

Colectia Inediti – Inkiostro Bianco

Living, sufragerie
Când vine vorba de camerele de zi și de luat masa, aveți mai multă libertate în alegerea vopselei sau a tapetului. Tapetul este o alegere optimă, deoarece va dura ani de zile (dacă este aplicat corect) și adaugă un anumit caracter camerei (dacă utilizezi modelul potrivit). Cu siguranță necesită un angajament, atât în muncă, cât și în buget, dar un tapet, chiar și unul neutru, poate face zonele de locuit și de luat masa, să pară mult mai elegante decât poate vopseaua simplă.

Colectia Carmen – Eijffinger

Colectia Topaz – Eijffinger

O combinație a celor două
Nu te poți decide? Încearcă să le combini pe cele două pentru a obține ce e mai bun din ambele lumi. Crearea unui accent cu tapet poate oferi unei încăperi un plus de fler și poate fi asortată perfect cu decorațiunile și mobilierul.

Opțiunea este a ta și tocmai de aceea, decorarea casei este atât de interesantă și provocatoare!

Avatar
Axelen Axelen

Lasa un comentariu