Arta urbană în arhitectura locuinței

Avatar

Designul interior a evoluat pentru a satisface nevoile emoționale și intelectuale ale unor clienți mai educați, cu provocări în utilizarea spațiului, materialelor, obiectelor de artă, a culorii și texturii.

Când vine vorba de alegerea artei pentru proiectele de amenajare interioară, destul de des acestea sunt lăsate la final și tratate ca o completare. Tablourile sau sculpturile pe care alegi să le afișezi pot face declarații extrem de importante despre modul în care te percepi pe tine și locul tău în lume.

Dar dacă ai alege mai întâi arta și apoi restul elementelor de decor?

Recomandarea designerilor este de a începe cu arta pentru a imprima de la început personalitatea locuitorilor în spațiu. Un obiect ales va reda cea mai mare parte din gusturile celor care locuiesc acolo, așadar este piesa centrală și restul amenajarării trebuie gândit și creat în jurul acestuia.

Alegerea unei piese de artă care să reflecte cu adevărat cine ești și ceea ce iubești necesită un pic mai multă muncă decât să găsești ceva care să se potrivească fotoliilor tale, dar procesul va fi la fel de inspirant și de antrenant ca și piesa pe care ai alege-o în cele din urmă.

Arta pe perete, un punct de focus

Cea mai importantă moștenire pentru omenire este cultura. Așa cum clădirile și arhitectura lor creează atmosfera unui oraș, la fel și arta are capacitatea de a transforma un spațiu și de a transpune personalitatea celor care îl ocupă, fiind un element esențial în arhitectura locuinței.

Tablourile expuse în încăperi sau pe holuri au fost mereu un punct de focus, au atras privirile vizitatorilor, au stârnit comentarii și au pornit subiecte de discuție. Operele scumpe ale colecționarilor serveau și sunt și în prezent o dovadă de statutului social și intelectual al familiei care le deține.

Cum ar fi atunci să transformi un întreg perete într-o opera de artă?

Marii designeri de interior și producătorii italieni Jannelli & Volpi au lansat în 2017 o colecție curajoasă de tapet inspirată din operele marelui Leonardo da Vinci. Cu această colecție, J&V au propus modele și paneluri care să dea tonul amenajării unei încăperi, de la faimoasa Mona Lisa (Gioconda), la Omul Vitruvian sau chiar schițele și desenele pe care Leonardo le-a lăsat moștenire lumii.

Vezi mai multe din această colecție aici.

Mona Lisa (Gioconda) este cea mai cunoscută dintre lucrările sale și cel mai popular portret realizat vreodată, iar acest panel va oferi cu certitudine o atmosferă unică locuinței.

Opera sa, Vitruvio, este considerată o icoană culturală, iar acest panel aplicat pe un perete central va crește impactul vizual al camerei.

Picturile și desenele explicite ale lui Leonardo împreună cu schițele, diagramele științifice și gândurile sale despre natura picturii sunt o contribuție exprem de valoroasă pentru generațiile ulterioare de artiști și pot deveni sursa de inspirație în prezent atunci când sunt expuse pe un întreg perete.

Vezi mai multe din colecția de tapet Leonardo aici.

Vezi mai multe din colecția de tapet Leonardo aici.

Făcând o trecere de la clasic la abstract, specialiștii de la Jannelli & Volpi lansează în 2019 o nouă colecție, numită “Composition – a tribute to Kandinsky“,  un tribut adus marelui pictor Wassily Kandinsky, unul dintre cei mai importanţi reprezentanți ai artei moderne, considerat pionierul expresionismului abstract.  În tablourile sale a introdus liniile negre alături de formele colorate şi a modificat raporturile dintre figură şi fond, considerând culorile o formă de exprimare a emoţiilor.

Relaționarea cu arta lui și utilizarea panelurilor de tapet inspirate din aceasta pentru amenajarea unei încăperi pot fi un punct de pornire important pentru o amenajare abstractă și colorată.

Elemente din pictura sa “Munich-Schwabing with the Church of St. Ursula” se regăsesc în tapetul realizat de J&V.

Vezi mai multe din colecția de tapet Composition Kandinsky aici.

Amprenta lui Kandinksy este evidentă în modul în care folosește tiparele geometrice care domină în aproape toate operele sale de artă. Aceste modele sunt create într-o colecție de tapet potrivită pentru amenajările de tip modern, liniar, industrial sau scandinav.

Vezi mai multe din colecția de tapet Composition Kandinsky aici.

Vezi mai multe din colecția de tapet Composition Kandinsky aici.

De la abstract la modern, propunerile de tapet inspirate din artă continuă cu o colecție propusă de cei de la Sirpi, Italia, numită Escher după artistul olandez Maurits Cornelis Escher, cunoscut pentru lucrările sale detaliate și realiste care conțin efecte optice și conceptuale bizare.

Vezi mai multe din colecția tapet Escher aici.

Poate cea mai faimoasă lucrare a sa, Hand with Reflecting Sphere este un autoportret al lui Escher, care ține cu vârful degetelor o bilă de cristal limpede, sferă care se regăsește în modelele colecției de tapet.

Vezi mai multe din colecția tapet Escher aici.

Drawing Hands” este considerat un paradox, fiind numit un exemplu de buclă ciudată. Vizual are un efect satisfăcător, de împinire și mulțumire, ceea ce va oferi o stare de confort celor care îl privesc.

Vezi mai multe din colecția tapet Escher aici.

Opera sa “Bond of Union” a fost creată în 1956 însă are un aspect futurist, datorită fețelor robotizate și sferelor din jur, iar panelul creat de Sirpi poate fi ușor integrat în orice amenajare modernă. Este un element grafic fascinant care atrage încă și astăzi oamenii în încercarea de a-l înțelege și admira.

Vezi mai multe din colecția tapet Escher aici.

Fie că ești un fan al marilor pictori sau nu, trebuie să ai în vedere că arta pe perete este acel element de finisare care va face într-adevăr o casă unică și plină de viață. Găsește arta care ți se potrivește și ai curaj să o expui.

 

 

 

Avatar
Axelen Axelen

Lasa un comentariu