Tapetul a ajuns și este timpul montajului! Cu ce încep?
Dacă îți pui această întrebare, chiar și atunci când lași aplicarea tapetului pe mâinile unui specialist, există câteva lucruri care necesită atenția ta de la început.
În experiența noastră, am adunat cele mai importante 5 greșeli de evitat în procesul de aplicare a tapetului. Vei vedea că unele greșeli pot porni chiar dinainte, încă de la achiziția tapetului. Așadar, acordă câteva minute acestui articol, pentru a primi sfaturile noastre și a avea o experiență reușită.
1. Eticheta producătorului
Citirea completă și cu atenție a instrucțiunilor și a simbolurilor de pe rolă este unul din lucrurile cele mai importante de făcut înainte de a începe montajul tapetului, întrucât cele mai multe greșeli pornesc din acest punct. Vă spuneam aici care este semnificația simbolurilor de pe etichetă iar dacă acorzi atenție acestor informații, te vor ghida în procesul de aplicare a tapetului, începând de la alegerea corectă a adezivului.
Vei vedea că atât alegerea adezivului potrivit pentru tipul de tapet cât și aplicarea corectă a acestuia sunt fundamentale pentru reușita montajului.

Important: După aplicarea primelor trei fâșii de tapet este indicat să te oprești pentru a te asigura că totul este în regulă (îmbinarea modelului, lipirea tapetului).
2. Amorsarea și pregătirea peretelui
Un pas important și pe care deseori nu se pune suficientă atenție este pregătirea peretelui. Pentru ca tapetul să adere uniform pe perete, acesta trebuie să fie neted, așadar pentru fisuri și găuri se recomandă gletuirea, uscarea și finisarea zonei reparate, pentru ca imperfecțiunile să nu se vadă prin tapet.
Ulterior este necesară amorsarea peretelui, scopul acestui proces fiind de curățare și îndepărtare a prafului, fapt ce susține aderarea mai bună a tapetului de perete.

Important: În timpul montării și uscării mențineți în încăpere umiditatea uniformă și temperatura de 15-22°C.
3. Potrivire model
Cele mai frumoase modele de tapet vor fi vedetele amenajării tale. Însă potrivirea lor atunci când se montează este un aspect important care presupune respectarea pierderii potrivirii de model.
Verifică pe eticheta produsului, pierderea estimată de producător pentru o îmbinare perfectă (repetitivitatea modelului).
Asigură-te că ai pereți drepți, fiindcă în cazul în care ai denivelări, ele vor împiedica potrivirea modelului, ceea ce va duce la un model decalat.
Se vor lua în considerare uși, geamuri și alte elemente care întrerup modelul, pentru aceasta ideal ar fi să se facă măsurarea și tăierea tapetului înainte de începerea aplicării pe perete.

Important: Când pe etichetă apare semnul “↑↓”, prima fâșie de tapet se montează de sus în jos, iar următoarea se va potrivi și monta de jos în sus.
4. Loturile de producție
Pentru a te asigura că nu vei avea mici diferențe de nuanță, toate rolele necesare pentru suprafața unui perete trebuie să fie din același lot de fabricație (acesta este scris pe fiecare rolă).
Nu te impacienta dacă acest lucru nu este posibil, deoarece poți face potrivirea astfel încât rola din lotul diferit să fie montată pe un alt perete.
Deosebirea dintre role este minoră, o ușoară diferență de nuanță, sesizabilă doar dacă alături două role dintr-un lot diferit pe același perete.
Totodată, dacă descoperi că nu ai calculat bine numărul de role necesare, asigură-te atunci când vei comanda necesarul suplimentar, că vei solicita role din același lot de producție pentru același perete.
Poți găsi aici modul de calcul al necesarului de role pentru un perete.
5. Curățarea adezivului
Îndepărtarea surplusului de adeziv se va face imediat, cu un burete sau cu o cârpă moale curată, cu apă caldă, pentru a evita ca acesta să rămână pe tapet sau să creeze în timp decolorarea acestuia.
Dacă în timp observi că pe îmbinarea fâșiilor apare o ușoară decolorare, vei lua din nou o cârpă umedă și vei curăța zona de îmbinare.

Important: Atenție ce tip de tapet ai montat și cum îl cureți. Nu fii agresiv cu suprafețele de smartpaper.
Pentru un design final echilibrat și de efect, te sfătuim să iei în considerare și aplicarea plintelor și baghetelor decorative.
Mai multe sfaturi despre cum se aplică tapetul vei găsi și aici.
Lasa un comentariu